Lesz közös emlékezés, ünneplés

A nyugat-bácskai Szent István-napi kenyérszentelő ünnepség főszervezője, megálmodója a Dunatáj Egyesülés civil ernyőszervezet, karöltve a régió magyar közösségeinek egyesületeivel, civil szervezeteivel. Immár hét éve, hogy augusztus 20-án megtartják az ünnepséget, amely során ünnepi mise zajlik, megszentelik a kenyeret, a népművészeti csoportok tagjai tánccal, zenével végigvonulnak Zombor főutcáján, össztánc van, és közös vacsorával zárják a nemzeti ünnepnapot.

Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke elmondta, idén a vírushelyzet miatt és az annak kapcsán megszabott intézkedésekből adódóan más, kevésbé tömeges és látványos formában, módon ünnepelnek. Terveik szerint a nyugat-bácskai magyarok lakta települések templomaiban (tizenkét helyszínen) az oda tartozók, az adott közösség soraiban kiosztásra kerül majd az ünnepre sütött közös kenyér. Ez annyit jelent, hogy a templomokban a Szent István-napi misén a közös nyugat-bácskai (külön-külön díszcsomagban kapott) kenyérből mindenki részesülhet majd.

Az idei emlékezést, ünnepet támogatja Zombor város, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap.

lmt