A falu újratelepítésének 267. évfordulóját ünnepelték a doroszlóiak

A Kuckó Gyermeksarok szervezésében április 6- án megtartották Doroszló újratelepítésének 267. évfordulóját az emlékkeresztnél, amelyet a közös szándéknak és Konc Ferenc kőművesmester munkájának köszönhető.

A népes ünneplő közösség előtt L. Móger Tímea, a Kuckó elnöke mondott köszöntőt. Ebben egyebek mellett elhangzott:

„Sejtjeinkben, értelmünkben és szívünkben van, hogy alakuljon akárhogy a történelem folyamata, nekünk igenis össze kell tartanunk.

Az ebből fakadó erőnek köszönhető, hogy Doroszlón ennyi értékes kezdeményezés lát napvilágot. Élén járunk az egy településre jutó civil szervezetek, egyesületek számával is, továbbá a küszöbén vagyunk annak a nem elhanyagolható eredménynek, hogy Doroszló jelentős turisztikai központtá váljon. Mindez nem magától értetődő, nem úgy hullik az ölünkbe, ezt kiérdemeltük, kemény munkával, amelyre a falu 267 éves múltja kötelez minket. Ezen a településen kezd megvalósulni az a több szintű együttműködés, amelyre már sokan felnéznek, nevezetesen, hogy a társadalom minden területe, a politikum, a civilek, az egyház, a gazdasági szféra képviselői közösen lépnek fel a település fejlődése fejlesztése érdekében. Pirulás nélkül kimondható, példa- és iránymutató közösség vagyunk. Erre szabad és kell is büszkének lennünk. A mai napon szintén számtalan okunk van örülni, bizakodni. Körülöttünk az iskolások gyerekek, akik ha kevesen vannak is, de már gyerekként, fiatalon megtanulják hallatni a hangjukat, rendkívül tehetségesek és előttük az élet, amely során bizonyosan nem feledkeznek majd el ezekről a közösségi élményekről, gyökereikről, amelyek megtartják őket, nagyvilági szinten is akár. Minderre szüleik és tanítóik okítják őket és majdan a helyi egyesületek, civil szervezetek aktív tagjaiként lesznek ők is közösségformáló erővé, ahogyan azok például most a Doroszlói Ifjúsági Szervezet, az ÖTT vagy a Móricz Zsigmond MME fiatal tagjai. A Kuckó Gyermeksarok elnökeként nagy örömmel számolhatok be róla, hogy ernyőszervezetünk tagjai közé léptek a helyi idősek is, megalakítva a Doroszlói Keresztény Magyar  Nyugdíjasok Szervezetét. Meggyőződésem, hogy a hagyományőrző csoport tevékenységéhez hasonlóan, tudásukkal, bölcsességükkel ők is sokat tesznek majd hozzá a doroszlói magyar közösség életéhez, fejlődéséhez. Továbbá köszöntöm körünkben a Szent György lovagrend helyi, illetve nyugat-bácskai tagjait, akik szintén annyi alkalommal teszik ünnepélyesebbé falunk meghatározó napjait. Az ünnepnapokat, amelyekből erőt meríthetünk a mindennapi, egyéni és közösségi küzdelmekhez. Éljünk ezzel a lehetőséggel, töltekezzünk egymás eredményeiből, tehetségéből falunk mai ünnepén is.”

Külön öröm volt, hogy ebben az évben a Petőfi Sándor Általános Iskola alsós tanulói is résztvettek az ünnepségen, versekkel, gyerekjátékok bemutatásával,  Hegedűs Erika és Gellér Márta tanítónők vezetésével. Közreműködött még a Szent Imre plébániatemplom kórusa, Klemm Valéria vezényletével, a hagyományőrző csoport népviseletbe öltözött tagjai. A keresztet, ft. Zsúnyi Tibor áldotta meg. Az emlékezés virágait a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pelt Ilona és Gellér Magdolna, a Kuckó Gyermeksarok nevében Mészáros László és L. Móger Tímea helyezte el.

A koszorúzási ünnepséget állófogadás követte, a Móricz Zsigmond MME termében, ahol Stock János doroszlói fotóinak, képekben mesélő látványa várta az ünneplőket.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Galéria