A közösség szolgálatában - Magyar Szórvány Napja

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával első ízben szervezte meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban, november 14- én a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Tanácskozás keretében értékelték az elmúlt időszak tevékenységét, munkáját, irányvonalakat fogalmaztak meg a kisoroszi, muzslai, székelykevei, temerini és zombori központtal működő szórványközpontok vezetői és munkatársai, továbbá a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai. A jelenlevőket köszöntötte Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Dudás Károly a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és ft. Zsúnyi Tibor kupuszinai plébános.

Elhangzott, a VMMSZ közreműködésével eredményesen működtek együtt a szórvány- és tömbmagyarság közösségei. Az MNT által kialakított szórványközpontok lehetővé teszik, hogy a befogadó szervezetek (mint például a Nyugat-bácskai szórványközpont ,,otthona”, a Dunatáj Egyesülés) hatékonyabban működjenek.

A Petőfi Program ösztöndíjasai (tavaly 5 és idén 5 elkötelezett Kárpát-medencei magyar fiatal, kilenc hónapos szolgálati idő alatt) tudást, megbecsülést és példát adnak, hoznak a közösségekbe. A Program érint minden olyan művelődési egyesületet és civil szervezetet, amelynek közösségmegtartó ereje van.

Kiemelték továbbá, hogy fontos az érdek képviseleti szervezek figyelme és a támogatás az anyanyelvápoló tevékenységet folytató, már nem is szórványnak, inkább szigetmagyarságnak nevezhető közösségekben.

A tanácskozást rövid művelődési műsor követte. Fellépett a kupuszinai Csernai Panna és Koleszár Judit alkotta Bukrok népdalpáros, Toldi István, Népművészet Mestere címmel kitüntetett mesemondó és bemutatkoztak a bácsgyulafalvi Kiss Ferenc Általános Iskola elsősei, Turkál Marianna tanítónő vezetésével, Tóth- Adorján Márton, helyi ösztöndíjas, népzenész kíséretében.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Galéria