„Család és nemzet a biztos kapaszkodók”

Augusztus 21-én tartották Zomborban a Dunatáj Egyesülés főszervezésével a nyugat-bácskai Szent István-napi kenyérszentelő ünnepséget.

A Szent István templomban kenyérszentelő misét tartottak, ft. Kurin István kupszinai és szilágyi plébános celebrálásával, a ft. Drobina Gábor vezette templomi énekkar közreműködésével.

Az ünnepnapot megtisztelte jelenlétével Balogh György, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja, Dobó István tartományi képviselő, Dubacz Éva tarományi képviselő, Pelt Ilona, tartományi segédtitkár, Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a városi Képviselő Testület VMSZ-frakciójának vezetője, Jankovich Szilárd városi tanánocsos, továbbá Zombori városi tisztségviselők, egyházi méltóságok.

Emelték az ünnep fényét a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete és a 7-es számú Huszárezred tagjai, az idei ,,védnök”, Doroszló valamint a többi nyugat-bácskai település népművészeti és egyéb csoportjainak képviselői.

Ünnepi beszédet mondott Péter István, a Dunatáj elnöke. Egyebek mellett a következőket hangsúlyozta:

,,Úgy 45 éve, kis ministráns koromban azon kuncogtunk az év végi misén, hogy megboldogult Veszelity esperes atyánk minden évben ugyanazt a Tompa Mihály versidézetet mondta el: Pusztulunk, veszünk, mint oldott kéve széthull nemzetünk...

Aztán tessék, ma én is ezt írattam fel az idei plakátokra. Igen, ki kell mondani, hiszen igaz, mégis biztosan az esperes atya sem gondolta, hogy 50 év után még tudunk tereket megtölteni, még igenis számít a jelenlétünk. Nem csak a múltunk, de a jövőnk miatt is. Valószínűleg olyan változások előtt állok, melyek túléléséhez ösztönösen befelé fordul az ember és rájön, hogy a család és a nemzet a biztos kapaszkodói…"

Az ünnepi műsorban fellépett a doroszlóiak képviseletében Móger Tímea költő, aki Petőfi, Arany és saját költemények ,,katonás" egyvelegét hozta és Dosztán László zenész, akinek elődásában Fehér Ferenc, doroszlói kötődésű költő megzenésített verseit és saját szerzeményeit hallhatták. Továbbá Balogh Dezső hagyományőrző huszárkapitány Kányádi Sándor, az 1848/49-es magyar szabadságharc utolsó csatájának emlékére írt versét szavalta.

A zombor főutcáján történő ünnepi menetet, az össztáncot a hagyományőrző csoportok mellett a doroszlói és a kupuszinai Fúvószenekarok tagjai tették látványosabbábbá.

A közös vacsora a Magyar Polgári Kaszinó termében zajlott. A hangulatot a Twins Band biztosította, a doroszlói hagyományos üszőpaprikást Király Géza főzte.

A rangos ünnepnapot támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Kulturális és Kisebbségi Titkárságok és Zombor Város.

tra

Galéria