Doroszlói Szüretbál 2017

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület szeptember 23-án tartotta a Hagyományos Szüretbál nevű rendezvényét, amely mára része a Nemzeti Értéktárnak.

A program fogatos, táncos, zenés körmenettel kezdődött, az egyesület néptánccsoportjainak és Fúvós Zenekarának közreműködésével. A legidősebb táncospárok közül kikerülő ,,bíró és "bírólány", jelen esetben Mókus Flórián és Varga Gitta háza előtt tartottak megállót. Táncoltak, továbbá a háziak, a szomszédok segítségével süteményekkel és itókákkal kínálták a részvevőket és a nézőket. A látványos utcai körmenet doroszlói, bácsgyulafalvi és sztapári fogathajtóknak köszönhetően valósult meg.

A szüretbáli műsoron vendégként köszöntötték Doroszló felvidéki testvértelepülése, Zsigárd, továbbá szlavóniai barátaik, Haraszti küldöttségét, a helyi közösség képviselőit, ft. Verebélyi Árpád főesperest, a falu plébánosát, Gellér Veronikát, a néptánccsoport egykori vezetőjét, Diósi Jánost, a Móricz Zsigmond MME egykori elnökét, az egyesület támogatóit: Bártol Bélát és Lenkét, továbbá Pelt Ilonát.

A néptánccsoport húsz évvel ezelőtti újraalakításáért Király Szilárd, az egyesület elnöke emlékdíjat adott át Dörner Zsuzsannának és Diósi Jánosnak.

A szüretbáli műsor alkalmával a néptánccsoportok bemutatták a szüreti táncokat, illetve az év folyamán betanult, új koreográfiát. A Radics Leonóra vezette kis csoport, az ifjúsági lánytáncosokkal kiegészülve doroszlói csárdást táncolt, a középső csoportosok a hagyományos csősztáncot járták. A Király Szilárd vezetésével működő ifjúsági csoport a Mikor mentem hazafelé Rozmaring utcába című, új koreográfiát mutatta be. Mindhárom csoport kíséretét, az idén negyven éves fennállását ünneplő, Csernicsek fivérek vezette Fúvós Zenekar biztosította.

A műsor utáni össztáncot a jelképes "lopás" hagyománya követte. A báli korona elárverezése után közös vacsora következett, amelynek hangulatát a helyi Haverock Zenekar és a Twins Band biztosította.

A rendezvény a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Fotók: Kálóci Karola

Forrás: Nyugat-Bácska Portál