Elkötelezett emberek, előremutató ötletek

-Civil tanácskozást tartott a Dunatáj Egyesülés-

December 7-én Zomborban tartotta éves civil tanácskozását a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért civil ernyőszervezet.

A jelenlevő bezdáni, doroszlói, gombosi, kupuszinai, őrszállási, regőcei, szilágyi, zombori civil szervezetek, egyesületek képviselőit, továbbá a Dunatáj alapító tagjait Péter István elnök köszöntötte. Elhangzott, a civil tanácskozást egymás erősítése és információcsere céljából tartják meg évente. A Dunatáj iroda két munkatársa, Gellér Eszter és Mészáros László által egész éven át a nyugat-bácskai civil szervezetek rendelkezésére áll, úgy a pályázatok megírása, mint lebonyolítása terén.

A konferencia első eladója volt ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Doroszló-Szentkút kormányzója. Verebélyi atya ismertette a hallgatóságot a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei kegyhely múltját, továbbá a jelenleg zajló fejlesztések, a nyugat-bácskai civil szférára gyakorolt hatását illetően. Egyebek mellett elhangzott, a már megépült, elkészült vizesblokk, illetve a december 31- i határidővel megépülő a 2000 férőhelyes rendezvénycsarnok vagy a 60- 120  férőhelyes, hostel minőségű, előadóteremmel, iroda- és rekreációs helységekkel ellátott létesítmény mind lehetőséget biztosít, hogy ne csupán a búcsúi alkalmakkor, hanem az év bármelyik szakában tarthassanak lelki gyakorlatot, táborokat, zarándoklatokat, minden egyéb a test és a lélek számára egyaránt feltöltődéssel szolgáló eseményeket. Mindebből egyenesen következik, hogy szükség lesz majd munkaerőre bőven, irodai, konyhai, takarítói személyzetre egyaránt. Emellett helye lesz a helyi kegytárgyak, továbbá a régióra jellemző emlék- és ajándéktárgyak árusításának is. Ilyen szempontból bizonyos, hogy a Doroszló-Szentkút hozzájárul majd a térség gazdasági fejlődéséhez.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke a Nyugat- Bácskát érintő programokat, évfordulókat ismertette. Elismeréssel szólt a Dunatáj, a zombori Szórványközpont és a térség civil szervezeteinek, egyesületeinek működéséről. Ismertette a VMMSZ továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a népművészeti, hagyomáyőrző és színjátszó tevékenységekre  irányuló mentorprogramjait, továbbá a Csoóri Sándor támogatói Program és Petőfi Sándor Program áldásos működését. Elmondta, fő céljuk a jövőben, hogy minél többet járják a terepet, ilyen és minden más módon segítsék az egyesületeket. Hamarosan elkészül egy kézikönyv is, amely a pályázati elszámolások terén nyújthat segítséget a civileknek.

-Amíg ilyen elkötelezett emberek vezetik és ennyire hasznos, előremutató ötletek és kezdeményezések vezérlik a térség civil szervezeteinek, egyesületeinek vezetőit, tagságát, addig nincs ok az aggodalomra- fogalmazott Sutus Áron elnök, akit a konferenciára elkísért Rancz Károly, a VMMSZ alelnöke is.

Az Önkéntes Tűzoltó Testületekre vonatkozó új törvényt és annak nyomán feltáruló, esetleges lehetőségeket Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő ismertette levelében, amelyet Gellér Enikő az újvidéki jogi kar abszolvense olvasott fel a hallgatóságnak. A képviselő asszony levelében egyebek mellett kiemelte, hogy eddig nem volt külön törvény, amely ezt a kérdéskört rendezte volna, ez most az első alkalom. Eddig több törvény rendezte ezt a kérdést (...) A társaság pályázhat községi, városi, tartományi és köztársasági pénzeszközökre. Minden ellenőrzést a Belügyminisztérium végez, amelynek az illetékessége alá tartozik az egység. Ami mindenképp újdonság és erre fontos odafigyelni, hogy az önkéntes tűzoltó társaság köteles bizonyítékot eljuttatni a minisztériumba, hogy megalakított és felszerelt legalább egy önkéntes tűzoltó egységet.

A konferencia további részében meghatározták a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyert rendezvénysátor igényléseinek időpontjait, településenként leosztva. Az egyéb napirendi pont alatt fogadták a javaslatokat a hagyományos augusztusi, zombori Szent István- napi kenyérszentelő ünnepség házigazdai feladatkörére. A jövő évre vonatkozóan ezt a zombori Magyar Polgári Kaszinó vállalta.

A konferencia keretében, a Dunatáj támogatásával Nyugat-bácskai életképek címmel kiállítást rendeztek Stock János doroszlói fotós alkotásaiból.

A Dunatáj Egyesülés emléktárgyakkal ajándékozta meg a részvevőket, a tanácskozás közös vacsorával zárult.

A rendezvény létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.

LMT

Galéria