Hagyományos Szüretbál volt Doroszlón

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület ismét nagy sikerrel, vendégszereplők közreműködésével szervezte meg a Hagyományos Szüretbál rendezvényét, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

A Sztapárról érkezett fogatosok közreműködésével látványos, a Fúvószenekar és a népviseletesek, továbbá a vendégsereg részvételével körmenet zajlott a bál idei „bírója”, Diósi Valér és „bírólánya”, Gellér Eszter házáig.

Később a művelődési egyesület udvarán a 7. számú Huszárezred Siklósi Bandériuma vezetésével a huszáravatás nem mindennapi szertartására került sor.

A szüretbáli műsoron megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték vendégeiket, a felvidéki zsigárdi küldöttséget, néptánccsoportot, Baranyay Alajos polgármestert, a szlavónia Haraszti, a baranyai Dályhegy képviseletét, az ottani vendégszereplőket, továbbá a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület néptáncegyüttesének tagjait, Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettest, ft. Verebélyi Árpád főesperest, Sárközi Istvánt, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnökét, Gellér Magdolna, Zombor városi képviselőt, Kelemm Valériát, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóját, Zsiacsek Adriánnát, a zsigárdi Alapiskola igazgatóját, Nagy Karina Petőfi-ösztöndíjast, továbbá a pécsi és a siklósi gyerekek csoportját, akik a Doroszló-Szentkúton vendégeskedtek. Külön üdvözölték az idei bál bírólányt, Gellér Esztert és a bírófiút, Diósi Valért. A fiákeres felvonulási menet tradicionálisan, ezen a módon hosszú évtizedek óta a néptáncosok, a bírólány és a bíró külön tiszteletére zajlik.

Szüretbáli műsort a doroszlói Móricz Zsigmond MME kis- és középső néptánccsoportjának produkciójával kezdték. Radics Leonóra vezeti a csoportot, a zenei kíséret a doroszlói Fúvószenekar érdeme, akik Király Szilárd vezetésével zenéltek a bálban.

A zsigárdi Alapiskola gyermektánccsoportját hét évvel ezelőtt alapította Zsiacsek Andrianna, azóta is eredményesen működnek. Doroszlón a Dunántúli ugrós koreográfiát mutatták be.

A doroszlói ifjúsági néptánccsoportot Gellér Enikő és Novák-Szklenovszki Sarolta vezeti. A Szüretbálban a Doroszlói táncok című koreográfiát mutatták be, a Fúvószenekar kíséretében.

A dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület Bokréta csoportja lánytáncokat mutatott be.  A csoportot Hugyik Imre vezeti.

Magyarország kormánya Határtalanul programjának keretében pécsi és siklósi iskolások mutatkoztak be cigánytánccal.

Az aranyminősítésű, többszörösen díjazott szabadkai Talentum Néptáncegyüttes Palatkai sűrű magyar táncot, továbbá nyírségi csárdást és frisset mutatott be, Török Noémi népdalénekes közreműködésével, Szakács Tamás koreográfiájával, Brezovszki Roland művészeti vezetésével.

A jelképes szőlőlopás idejéről így szól a néprajzi krónika: „A „szőlőlopás” folyamán a szőlőcsőszök igyekeznek a tolvajt tetten érni: akit nyakon csípnek, azt a bíró díszhelye mellett kialakított „áristomba” zárják. Innen csak váltságdíjjal lehet szabadulni: ezt a családtagok, a fogoly kedvese fizeti ki. Az így összegyűjtött pénzt a művelődési otthon fenntartására fordítják.”

Elárverezték a báli „koronát” és az esti vacsorát követő mulatságban a Haverock Együttes zenélt. A zsigárdi csoport megvendégelését a Kuckó Gyermeksarok támogatta.

Kálóci Karola és Szitás Emma fényképei