II. Rákóczi Ferenc nyomdokain Zomborban

II. Rákóczi Ferenc nyomdokain Zomborban

A Kuckó Gyermeksarok, doroszlói székhelyű, régió szintű civil szervezet Jégvirágtól a hóvirágig rendezvénysorozata keretében, a II. Rákóczi Ferenc  nyomdokain Zomborban eseményen, csaknem száz magyar tagozaton tanuló, hetedik és nyolcadik osztályos nyugat-bácskai gyerek vett részt, igazgatók, tanáraik kíséretében.

A Bethlen Gábor Alap és a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság támogatásával megvalósuló rendhagyó történelmi programra autóbusszal utaztatták a városba a falvakból érkező részvevőket. A zombori Megyeház, vagyis az egykori Bács-Bodrog vármegyeháza, ma Zombor város közigazgatási központja dísztermében kezdődött a délelőtt. A gyerekeket, a pedagógusokat L. Móger Tímea, a Kuckó Gyermeksarok elnöke köszöntötte. Pfeiffer Varga Beáta történész mesélt a terem, a Zentai csata című monumentális festmény részleteiről. Sok egyéb fontos érdekesség mellett elhangzott: „Eisenhut Ferenc munkája hatalmas méreteivel (7 méter széles 4 méter magas) Szerbia legnagyobb olajfestménye. A honfoglalás ezredik évfordulójára készült.” A továbbiakban a sétát tettek a II. Rákóczi Ferenc- szobor egykori helyére a Zombori Városi Múzeum elé. Ott a történész ezeket mondta: „Az egykori Rákóczi-szobor Jankovich Gyula munkája, amely 1912-re készült el. Közadakozásból gyűlt össze a pénz. A szobor magassága 1,82 méter, a talpazata 3,6 méter. A fejedelem szobra a legjobb minőségű bronzból, a talpazata pedig kiváló minőségű kőből készült. A talpazaton domborművek voltak, amelyek a kurucok hadát, az ónódi országgyűlést, valamint Rákóczit Rodostón ábrázolták. A szobor felavatásáról Bosnyák Ernő készített kisfilmet.” Ezt a Bosnyák- alkotást meg is tekinthették a gyerekek, a Városi Múzeumnak köszönhetően, továbbá az intézmény munkatársainak kalauzolásával tárlatvezetésen vettek részt. A nyugat-bácskai tanulók tömege, jóleső zsibongással töltötte meg a Múzeum impozáns tereit, állófogadás zárta az együttlétet.

A Kuckó emléktárgyat, az egykori Rákóczi-szobor képét és a Gyereksarok logóját tartalmazó bögrét, továbbá Pfeiffer Varga Beáta történeti emlékeztetőt ajándékozott a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak.

L. Móger Tímea elmondta, a program a magyar ajkú tanulók találkozásának, barátkozásának, a magyar történelemmel kapcsolatos ismereteik kiterjesztésének és identitástudatuk növelésének jegyében jött létre és folytatása várható.

Galéria