"Mulatunk, mert jó kedvünk van!"

Nyugat- Bácskában a szeptember és az október a szüreti mulatságok ideje.

Szeptember 19-én a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és a doroszlói Helyi Közösség közös szervezésben tartotta meg a hagyományos Szüretbált. A rendezvény néhány éve felkerül az UNESCO szellemi, kulturális örökségeket tartalmazó listájára. Ennél is fontosabb, hogy a helyiek élik ezt a hagyományt, annak ellenére, hogy már nincsenek szőlőültetvények, nagy szüretek.

Az esemény idei vendége a felvidéki testvértelepülés, Zsigárd csapata volt, élén Baranyay Alajos polgármesterrel. Elmondásuk szerint, csodálatra méltó, hogy a doroszlóiak ilyen mértékben és minőségben éltetik népszokásaikat. Az ünnepi program délután kezdődött, a "kocsikázással", a helyi és a szomszéd faluból, Sztapárról érkezett fogathajtók jóvoltából. A tradíció szerint a lovas kocsis, traktoros menet megállt az ifjúsági néptánccsoport legidősebb tagjai közül kiválasztott idei "bírólány" Gellér Éva és a "bírólegény" Podnár Alen háza előtt egy- egy táncra, süteményre, itókára.

A művelődési egyesület udvarában zajló táncot a nagyteremben közös népművészeti műsor követte, György Mária vezetésével. Király Szilárd az egyesület elnöke köszöntötte a közönséget.

Fellépett Brindza Beatrix doroszlói népdalénekes, köszöntőt mondtak a zsigárdi vendégek. A Csernicsek Edvin és Csernicsek Ervin vezette helyi Fúvós Zenekar kíséretében a doroszlói kis csoportos néptáncosok gyermekjátékokat mutattak be, a középső csoport hagyományos csősztáncot járt, az ifjúsági csoport a "Mulatunk, mert jó kedvünk van!" nevű koreográfiát mutatta be. Mindhárom csoport Klem Rita vezetésével működik.

A tradíció része a szüreti "lopás", melynek során a terem mennyezetére aggatott, gyümölcsök, ajándékok közül mindenki kedvére csenhet. Akit a "csőszök" lopáson kapnak, annak fizetnie kell, ellenkező esetben "áristonba" vagyis "zárkába" kerül. A folyamatot mindig a bírólány és a bírólegény felügyeli.

Elárverezik a "báli koronát". Hozzátartozik a hagyományhoz, hogy azt a licit során mindig a bíró nyeri el.

Az össztánc után közös vacsora és hajnalig tartó mulatság zárta az ünnepet. Másnap a felvidéki vendégek résztvettek a Szent Imre plébániatemplomban tartott szentmisén, később Gellér Magdolna tanácselnök asszony és ft. Verebélyi Árpád kalauzolásával megtekintették Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyet.

A idei Szüretbál helyieket és vendégeket egyaránt megmozgatott. Testileg a tánc, a mulatozás által, lelkiekben, hogy rámutatott, mennyi energia, (össze) tartás és állhatatosság van, nyüzsög és kering Doroszló közösségében.

 

A szónál is beszédesebbek Stock János és Kálóci Karola fotói: