Szüreti bál - KUPUSZINA, DOROSZLÓ

A kupuszinai József Attila Általános Iskola végzősei szervezésében évente zajlik hagyományos Szüreti bál. Az eseményen befolyt összeget a nyolcadikosok a nyári ballagás megtartására fordítják.

Idén szeptember 30- án délután került sor a látványos eseményre. Az iskolás néptáncosok zenével mentek el a bíróért és a bírólányért, utcai tánccal vette kezdetét az ünnepség. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben össztánc zajlott, felelevenítették a szüreti ,,lopás” hagyományát, elárverezték a báli koronát. Ebben az évben a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően került gyümölcs a báli díszlethez.

A Szüreti bálon résztvett a Magyar Összefogás két jelöltje, Turkál Marianna és Szlákó József, továbbá Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője, valamint Péter István, a VMSZ körzeti szervezetének alelnöke.

Rekettye Róbert, a kupuszinai helyi közösség elnöke úgy fogalmazott, ez a hagyomány a faluban azóta él, amióta világ a világ. Nagyon büszkék rá, hogy  fiataljaik ragaszkodnak a helyi tradíciókhoz és ilyen módon is lefektetik a közösségszervezés jövőjének alapjait.

Az idén nyolcvan esztendős fennállását ünneplő doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület megtartotta a hagyományos Szüretbál rendezvényét. A nagyszabású, hazai néptánccsoportok, zenekarok mellett magyarországi, martonvásári, horvátországi dályhegyi, kiskőszegi, haraszti fellépőket is felvonultató rendezvényen jelen volt Turkál Marianna, Magyar Összefogás jelöltje, Pelt Ilona tartományi képviselő, Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke, a bál egyik támogatója, a Bártol házaspár, Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége országos elnökségének tagja, ft.Verebélyi Árpád főesperes, helyi plébános, Gellér Veronika, nyugalmazott tanító, egykori csoportvezető, Klemm Valéria, a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, Nagy Karina, a Petőfi Program ösztöndíjasa.

A délutáni fogatos fúvószenés, táncos felvonulás után a művelődési egyesületben tartottak műsort. Fellépett a martonvásári Fúvószenei Egyesület zenekara, a kiskőszegi Kisasszonyok és legények néptáncos csoport, a dályhegyi Bokréta néptánccsoport, a haraszti Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület fiatal néptáncosai és a doroszlói művelődési egyesület kis-középső és ifjúsági néptánccsoportja és Fúvószenekara.

Sor került a hagyományos szőlő „lopás” népszokásának felelevenítésére, a báli korona elárverezésére. A hagyomány szerint, akit ,,lopáson” vagyis a bál díszét képező gyümölcs, illetve ajándék szakajtáson kapnak azt ,,áristonba” zárják, onnan csak a bírónál és bírólánynál válthatja ki magát. A bál idei bírói, bírólányai: Hencsár Dorottya, Turkály Emma, Bugadzsia Benjamin, Podnár Alen.

LMT

Fényképek