Szent Imre búcsúi Napok Doroszlón

November 5-én a Szent Imre római katolikus templomhoz tartozó Egyházközség megtartotta az 1. Szent Imre búcsúi Napok rendezvénysorozatot. Nagy sikere volt a kezdeményezésnek, néptáncot, népzenét, zenei koncertet, pálinkaversenyt tartalmazott a program, amelyen nem csak helyiek, hanem a faluból elszármazottak és a környékbeliek is részt vettek.

Az ünnepi szentmisét Almási Róbert, diakóvári újmisés szolgáltatta, a jelentős számú és rangú megjelent papsággal egyetemben. Ft. Verebélyi Árpád főesperes, helyi plébános megköszönte a segítséget mindenkinek, aki részvett az előkészületekben, közreműködik a programok lebonyolításban. Külön köszöntötte Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettest, Újhelyi Nándort, Törökkanizsa Község Képviselő Testületének elnökét, Pelt Ilona tartományi frakcióvezető helyettest, Gellér Magdolnát, a doroszlói Helyi Közösség Tanácsának elnökét, Pelt Ferencet, a doroszlói HK titkárát. Az ünnepi szentmisét gazdagította a népviseletbe öltözött fiatalok jelenléte is.

Ünnepi felvonulás követte a szentmisét, a Szent Imre templomtól a művelődési egyesületig, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület középső néptánccsoportja és Fúvós Zenekara közreműködésével.

Művelődési műsor keretében hirdették ki az 1. Nyugat-bácskai Pálinkaverseny eredményét. Az európai szabvánnyal rendelkező zsűri egyik tagja, a szabadkai Halász László méltatta a mezőnyt és Pelt Ferenc segítségével kiosztotta a részvételért járó okleveleket, a díjakat. Összesen 33 liter gyümölcs- nedű volt versenyben, doroszlói, gombosi, kupuszinai és újvidéki pálinkafőzők neveztek be.

A verseny abszolút győztese a gombosi Tucity Lázár eperfapálinkája. Továbbá arany fokozatú a szintén gombosi Herceg László vilmoskörte és a kupuszinai Molnár István birsfőzete. Serleggel díjazott ezüst fokozatú a doroszlói Róka Imre őszibarack pálinkája, ezüstöt érdemel még két, szintén helyi főzet, Dékány József aszalt szilvaágyon érlelt körte és Huszár Árpád őszibarack pálinkája. A bronz fokozat esetében serleget kapott a gombosi Gellér Attila többféle gyümölcsből főzött szesze, továbbá három doroszlói körtepálinkát, Papp Gáborét, Komáromi Józsefét és a helyi plébánia főzetét méltatták erre a fokozatra.

A műsorban fellépett Dosztán László, aki Fehér Ferenc-versek megzenésítéseit adta elő, továbbá bemutatkoztak a művelődési egyesület középső csoportos néptáncosai, Radics Leonóra vezetésével, a Fúvós Zenekar kíséretében. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Újhelyi Lukács, a lap igazgatóbizottságának elnöke és a szerkesztőség több tagja is.

A pálinkákat és a vendégek, a haraszti Dózsa György Magyar Kultúregyesület kemencés finomságait előszeretettel kóstolgatták a jelenlevők, az egyesület udvarában hangulatos társalgás zajlott.

Este Szent Imre- napi koncert elnevezéssel, Klem Valéria szervezésében mutatkoztak be helyi zenei tehetségek és vidéki, külföldi vendégek: Klem Valéria, Szklenovszki Sarolta, Mészáros Ernő, Turkály Kristóf, Szabó Ella, Dosztán, László, Király Szilárd, Szitás Tamás, Varga Hanna, Toth Márton (Erdély), Kovács Ádám (Szabadka), Varga Róbert (Szabadka). A repertoáron komoly- és könnyűzene továbbá népzene szerepelt.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Komáromi József és a Nyugat-Bácska Portál fotói