Vers a lelke mindennek - Az általános iskolások és a zombori gimnázium vendége volt Tóth Péter versvándor

Tóth Péter Radnóti díjas versmondó több alkalommal járt Vajdaságban. ,,Neve” és híre van Kárpát-medence szerte, de messzeföldön is, hiszen hamarosan egy kanadai körút vár rá. A versvándor az elmúlt héten Nyugat- Bácskában is vendégszerepelt. Útjának főtámogatója a Bácsvíz Zrt. volt. Helyi támogatást a Kuckó Gyermeksarok nyújtott, a szervezőpartner a Dunatáj Egyesülés volt.

A Vasútállomás című, József Attila életét és költeményeit rendhagyó módon feldolgozó előadást láthatta a bezdáni, a kupuszinai, a doroszlói, a szilágyi, a zombori, a bácsgyulafalvi, a gombosi, a nemesmiliticsi általános és közép iskolák diák és felnőtt közönsége.

A magyarországi Kunszentmiklóson élő Péter elmondta, régi vágya teljesült, amikor otthagyva a tanári pályát (eredeti foglalkozását tekintve testnevelő tanár) elindult a versvándorlás útján és bejárhatta a Kárpát- medencét.

Rendhagyó vers- interpretációkat takarnak az előadások, a drámapedagógia és az előadóművészet eszközeivel tanítják a nézőket- ,,nem iskolás fokon". Különösen értékes pillanatok, amikor a tanulóknak van alkalmuk kérdezni a művésztől. A figyelő tekintetek, a szóba kerülő felvetések arról tanúskodnak, napjaink közhiedelemmel ellentétben igenis van érdeklődés és igény a költészet iránt, gyerekek és fiatalok részéről is. Tudni kell a szövegek befogadtatásának, megértetésének titkát. Tóth Péter birtokában van ennek a tudásnak. Azt vallja, egyre közelebbinek érzi azt az időt, amikor az emberiség megcsömörlik az anyagias beállítottságtól és egyre többször nyúl majd például a költészeti, a művészeti (alap)értékekhez, lelki épülést keresve.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Galéria