A VMSZ is támogatja a Szenkút- kegyhely bővítését

A kerekasztal beszélgetésen Pásztor István a VMSZ elnöke is részt vett

A Dunatáj Nyugat bácskai civil szervezet, ft. Verebélyi Árpád plébánosnak, a doroszlói Szűz Mária kegyhely őrének szervezésében a napokban (december 19-én) kerekasztal megbeszélést tartottak, amelyen a kegyhely bővítésével kapcsolatos gondokat vitatták meg.

A megbeszélésen többek között részt vett Pásztor István a VMSZ elnöke, Ágoston András a VMDP elnöke, Kapornai Dorottya a VMSZ ügyvezető alelnöke, Kucsera Géza Szabadka polgármestere, Kern Imre a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgató helyettese, Egeresi Sándor, a Vajdasági parlament alelnöke, továbbá a tartományi képviselőház tisztségviselői, valamint a VMSZ polgármesterei és kormányzati képviselői.

Ft. Verebélyi Árpád, a megjelenteket üdvözlése után követő megnyitó beszédében a kegyhely felújításának szükségességét elsősorban abban látja, hogy a doroszlói Szentkút évszázadok óta kedves hely. – Ennek a magyarságot tömörítő helynek legyen jövője , legyen egy esztétikus, nemcsak kegyhelyet, hanem a falu és a környezet szempontjából is szintén nagyon fontos, egyrészt munkahelyeket biztosító, másrészt a lelki bázist/táptalajt biztosító hely is. – hangoztatta. A felújítással az elavult infrastrukturális viszonyokon szeretnének változtatni. Nagy gond a hívek fogadása. Szükség van szabadtéri oltár felújítására és az előtte lévő padok elhelyezésére, a szabadtéren való világítás bővítésére, a vizesblokk korszerűsítésére, a parkoló hely létesítésére. A meghívott lelkipásztorok pihenőhelyét is meg kell oldani, s az alkalomadtán fellépő kórusok részére is kell szálláshelyet biztosítani. A kegyhely környékén különböző különböző táborokat létesítése is tervben van, amely alkalmas lenne akár az áhítatra, az elcsendesedésre. A kegytemplom szigetelése már megvalósult, szeretnék tovább szépíteni, visszahelyezni abba az állapotba, mint amilyen fénykorában volt. Az anyagi vonatkozású tervekről Pelt Ilona, a Dunatáj Nyugat bácskai civil szervezet titkára számolj be. Az első fázisban elvégzendő bővítés (szabadtéri oltár, padok, világitás, vizesblokk) közel 17 millió dinárba kerül.

Pásztor István elfogadhatónak találta a tervet. – Ami az ötletet illeti úgy gondolom megerősödött újfent, hogy ez az ötlet a mi számunkra felvállalandó. Azért akarjuk felvállalni, mert a Szentkútnak vannak a közösség számára egy szimbolikus értéke… ezért olyan feltételeket kell szabni, illetve adni, ami megfelel a 21. század föltétel rendszerének. Szerencsés körülménynek tartom a Dunatáj Nyugat bácskai Civil szervezetet, mert olyan embereket ölel fel, akikben hihetetlen mértékű tűz és elszántság van. Az ügy sikerre vitelében a Dunatájnak oroszlánrésze van, a másik oroszlánrész az atyának jut, mi pedig majd rásegítünk egy kicsit. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban leszünk abban a pozícióban, s hiszem hogy ennek érdekében az atya is imádkozik, hogy 15 millió dinárt biztosítani tudjunk a tervek megvalósítására. – mondotta Pásztor elnök úr.

Kern Imre örömmel konstatálta, hogy van mersz ilyen tervekkel előrukkolni. Amiben csak tud, mindig készen áll a segítségnyújtásra.

Péter István a Dunatáj elnökének meglátása szerint is a kegyhelynek rendezése nem csak Doroszló, Kupuszina, Szilágyi és Gombos, hanem az egész magyarság érdeke.

Ágoston András a VMDP elnöke és Kucsera Géza Szabadka polgármestere is ígéretesnek látja az elképzeléseket. Kucsera úr a nyár folyamán már biztosított 10 kandelábert, s további tartólámpákat igért, amit ft. Verebélyi Árpád utólag/előre is megköszönt.

Egeresi Sándor, a Vajdasági parlament elnöke felajánlotta az Osztrák és a Bajor Alapítványukkal való jó kapcsolatukat, s javasolta az atyának, hogy az elkövetkező időszakban együttműködve segíthetnek a projektumok megvalósításában.

Barcsi Márta, Zenta VMSZ szervezetének elnöke, Juhász Attila Zenta polgármesterének üzenetét/ajánlását tolmácsolva elmondta, hogy Zenta 500.000 dinárral segít a felújításban.

Ft. Verebélyi Árpád, a kegyhely őre mindenkinek megköszönve a tervek megvalósulására irányuló jó szándékot, annak a reményének kifejezésével zárta a kerekasztal megbeszélést, hogy szeptember 7.én és 8.-án, a Szűzanya születése napja alkalmából rendezett búcsú ünnepségen, már a (részben) felújított Szűz Mária Kegyhelyen üdvözölheti valamennyiüket.

Dautbegovics Zoltán, Doroszló Portál, 2007. december 27.