Civil központok nyílnak

Január első napjaitól négy vajdasági magyar civil központ kezdi meg működését. Céljuk az, hogy sokoldalú segítséget nyújtsanak a magyar civil szervezeteknek. A Zomborban, Szabadkán, Zentán és Kisoroszban nyíló központokról és a vajdasági civil szféráról az MNT Civil Konzultatív Testülete tartott tanácskozást a Magyar Házban.

Számos gonddal küzd a vajdasági magyar civil szféra – hangzott el a tanácskozáson. A helyi civil szféra igényeit figyelembe véve az MNT Civil Konzultatív Testülete megszervezte négy központ létrehozását. Zsoldos Ferenc, a testület elnöke szerint a cél egy intézményesített tanácsadó- és kommunikációs hálózat létrehozása. „A civil szervezeteink 80-90 százaléka, vagy annál is több önkéntesként dolgozik, de nagyon sokan nem rendelkeznek az alapvető non-profit menedzsmenti ismeretekkel. Tehát pénzügyi, jogi, pályázati és egyéb ismeretekkel, Tehát a civil központoknak az a feladatuk, hogy ezt az ismeretet, ezt a tudást átadják."

Miskolczi József, a Keresztény Értelmiségi Kör elnökhelyettese szerint több probléma nyomasztja a vajdasági civileket, amelyek között a tudáshiány az egyik legnagyobb. „Ez a tudatlanság nem olyan, hogy elmegyek egy egynapos tanfolyamra és aztán pótoltam. Itt egy folyamatos képzésre van szüksége minden civil vezetőnek."

A civil szféra fejlesztésére kidolgozott alapelveket, köztük a központok létrehozását az MNT által idén májusban elfogadott Vajdasági Magyar Civil Stratégia tartalmazza. Ricz András, a Regionális Tudományos Társaság elnöke: „Ezeket az irányelveket nem kötelező követni. De ezek a szakemberek, akik résztvettek ebben a munkában, azt szeretnék, hogy ebbe az irányba mozduljunk el."

A Zomborban, Szabadkán, Zentán és Kisoroszban megnyíló központok január első napjaiban kezdik meg tényleges működésüket. A tervek szerint később Újvidéken, Nagybecskereken és Pancsován is nyílnak hasonló központok.

Videó:

http://youtu.be/8lHguqkrMG8