Dunatáj-nap

- Kommunikációs tréninget és konferenciát tartott a Nyugat-bácskai civilek ernyőszervezete-

Mint a Nyugat-bácskai fiatal, mint pedig a felnőtt közéleti szerepvállalókat megszólította a Dunatáj- Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért civil szervezet november 19- én tartott kommunikációs programsorozata.

A helyszín Zombor volt. Délelőtt a megjelent helyi, a doroszlói, a bácskertesi (kupuszinai), a bácsgyulafalvi, a bezdáni és az őrszállási fiatalok ,,Játszunk jövőt" címszavú drámapedagógiás tréningen vettek részt. Fekete Ágnesnek és Bori Viktornak, a budapesti Káva Kulturális Műhely munkatársainak köszönhetően játékos módon kerültek felszínre olyan én-, jelen-, és jövőképek, melyek jellemzik a régiót, az itt élő magyarságot valamint a részvevők számára fontos információkat tartalmaznak saját helyüket, a ,,menni vagy maradni?" immár klasszikussá vált kérdését illetően.

Délután tartották meg a Hagyományőrző egyesületek és közéleti szereplők tanácskozását. Péter István, a Dunatáj elnöke rövid beszámolót tartott a szervezet eddigi munkájáról. 2008-ban rendezték meg az első ilyen jellegű civil konferenciát valamint a vállalkozók számára egy tanácskozást. A Dunatáj által felkarolt hét közösségben (Doroszló, Szilágyi, Kupuszina, Gombos, Bácsgyulafalva, Bezdán és Nemesmilitics) még településfejlesztő műhelymunkák zajlottak. Ezek folyományaként kidolgozásra került a Nyugat-bácskai fejlesztési stratégia. 2009-ben bonyolították le az ,,Ismerjük meg Nyugat-Bácskát" programot, amelynek keretében a régió általános iskolásai látogattak el egymás településeire ismerkedni a helyi jellegzetességekkel, értékekkel. 2009-ben helyezték hivatalos formába a Dunatáj és a hasonló profilú, ám tartományi szintű Vajdasági Fejlesztési Háló együttműködését. Egyúttal a Nyugat- bácskai munkatársak kiképzése is megtörtént. 2010- ben, a megalakult Magyar Nemzeti Tanács bizottságaiba a Dudatájból is kerültek tagok. Állandó jelleggel történik a pályázatok figyelése, tanácsadás a helyi irodákban valamint zajlik a magyar nyelvtanfolyam, a kezdő és haladó zombori felnőttek és a szerb nyelv tanfolyam a kupuszinai általános iskolások körében. Végül mint legmeggyőzőbb helyzetértékelési tényt mondta el Péter István azt, hogy a Dunatáj alapító tagként meghívást kapott a Civil Együttműködési Tanácskozás alakuló ülésére.

Kovács Krisztina a Bethlen Gábor Alap pályázati rendszeréről, a Szekeres László Alapítvány pályázatairól és elszámolásairól nyújtott bő tájékoztatást. Erre reagált Józsa László, a Bethlen Gábor Alap pályázatait vajdasági kezelő, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint mondta, az illetékes helyen már benyújtásra került a kérelem, hogy egyszerűsítsenek a Bethlen Gábor Alap, kisértékű pályázatainak, a pályázó és az elbíráló számára egyaránt követhetetlenné vált, túlbürokratizálódott rendszerén. Jelentős méretű változás sajnos nem várható, de némi könnyítés igen.

Bunford Tivadar, a Vajdasági Fejlesztési Háló elnöke előadásában kiváló és nem titkoltan általuk is követett példának minősítette a Dunatáj működési rendszerét. A vajdasági magyar ember szülőföldön való maradását elősegíteni szándékozó Háló gazdasági fejlesztésekben gondolkodik. Hasonló irányultságú szervezetek mellé áll és már több sikeres IPA- projekt van a mögötte. Nyugat-Bácskában is tanácsadó irodák megnyitását tervezik. Munkatársaikat projektmenedzser tanfolyamon képezik majd ki. Blogot is nyitnak, ahol a gyakori kérdésekkel foglalkoznak szakértők és a jó példák bemutatására is lesz lehetőség. A honlapjuk máris él, a www.vfhalo.rs címen.

Zsoldos Ferenc a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, a zentai ,,CiFi" Civil Központ vezetője a készülő civil stratégiáról beszélt és kérdezett is. A kiosztott kérdőív mellett meginterjúvolta még a jelen levő, több mint harminc szervezet képviselőjét, az együttgondolkodást szorgalmazva. Szót ejtettek többek között a működések teréről, a motiváltságról, képzések fontosságáról, a civilek és az önkormányzatok kapcsolatáról és a Dunatájról, mint ernyőszervezetről is.

Pelt Ilonától, a Dunatáj titkárától megtudtuk, a Bethlen Gábor Alap által támogatott kommunikációs programsorozat az elkövetkező héten egy összegző nappal zárul, amikor külső szakértő, Bujdosné Lengyel Eszter miskolci szakközgazdász, projektmenedzser bevonásával sort kerítenek majd a kérdőívek és a párbeszédek kiértékelésére.