Felhívás a Szerb – Horvát IPA-pályázat utolsó fordulójára

Januárban várható a Szerbia és Horvátország partnerségére kiírt, az Európai Unió által pénzelt IPA- pályázatok harmadik és egyben utolsó köre. A pályázati lehetőség népszerűsítése érdekében szerveztek Zomborban előadást, hiszen Horvátország uniós csatlakozásával megszűnik ez a lehetőség.

A pályázati lehetőséggel azok élhetnek, akik a gazdaság, a környezetvédelem, illetve a kapcsolatépítés terén szeretnének érdembeli újításokat alkotni.

Zsoldos Ferenc, a zentai Adaptatio-D Kft. ügyvezetője: „Elsősorban Nyugat-Bácska pályázhat ebben a pályázatban, persze pályázhat Szerémség is, de nekünk, magyaroknak az már nem releváns vagy kevésbé releváns. Illetve Dél-Bácska, de az is kevésbé fontos. Nyugat-Bácska szempontjából fontos, hogy minél több magyar jellegű projekt menjen be, mert ezzel magát a nyugat-bácskai szórványmagyarságot tudjuk segíteni.”

A pályázóknak meg kell találniuk azt a horvátországi partnerszervezetet, amelynek érdekeltségével és terveivel közös nevezőre jutnak. A partnerség kialakításában és a dokumentáció elkészítésében nagy segítséget nyújthatnak a pályázati irodák.

Andócsi János, a hercegszőlősi M. S. B. Kft. igazgatója: „Mindenkinek ajánlom, akinek van víziója, elképzelése és van programja, amelyet be tud nyújtani különböző EU-s témákban. A környezetvédelemtől, a gazdaságfejlesztéstől kezdve a non-profit szféráig mindenki pályázhat, a mi cégünk természetesen abban érdekelt, hogy ezek a pályázatok sikeresek legyenek.”

Péter István, a doroszlói Dunatáj Egyesülés elnöke: „Megvannak a partnerek, megvannak a projekt elképzelések. Úgy gondoljuk, hogy pályázatírókkal fogunk most, nem pedig önerőből pályázni.”

A pályázatírói irodák is reménykednek, hogy a szervezetek nem halasztják el ezt az alkalmat, és a harmadik fordulóban is minél több délvidéki magyar projekt nyer.

Videó: http://youtu.be/CDHu4B8ssCM

Forrás: Pannon RTV