Zombori találkozás Lovas Ildikóval

Március 9- én a Berta Ferenc Zsebszínház, a Magyar Polgári Kaszinó és a Dunatáj Régiófejlesztési Egyesülés szervezésében sor kerül Lovas Ildikó legújabb, A kis kavics című könyvének bemutatására.

Az írónővel Fekete J. József kritikus beszélgetett. Felolvasta a véleményezést, melyet saját maga írt. A szerzővel való beszélgetésből pedig kiderült, a könyvet elsősorban Fassbinder német rendező filmjei ihlették és egyáltalán maga a német kultúra, mentalítás (precizitás) az, melyet magához Lovas igen közelállónak érez. Az alkotói és emberi válaszkeresést határozta meg másik motiváló tényezőként. A Kijárat az Adriára című regénye például szembenézés a ténnyel: a történelem összefüggővé teszi a sorsunkat. A szerelem ugyancsak, erre pedig A spanyol mennyasszony című kötet mutat rá. A beszélgetés fonalán felgöngyölítették természetesen Csáth és Kosztolányi hatását a szerzőre. A várost, mely hármukat összeköti. Lovas Ildikó mesélt azokról az időkről, amikor bizony nem szívesen haladt végig a korzón. Állítása szerint, ma is hatalmas különbséget mutat a kép, amit a városról önmagában őriz összehasonlítva azzal az érzettel, ami elfogja, ha végigmegy a sétálóutcán. Látható persze, annak szépsége, hogy több kultúra él együtt találkozik össze, nap mint, de sajnos még mindig inkább tapasztalható meg erőszakos, negatív viselkedésforma.

Fekete J. József rámutatott a szerző életének fordulópontjaira. Újságírói, színikritikusi, népkönyvtári múltjára, de olyan érdekességeket is megtudhattunk, hogy a Lovas Ildikó például krimi sorozatokkal kapcsolódik ki. Ennek kapcsán, megvonható párhuzam A Kis kaviccsal is, hogy fontosnak tartja, megőrizni a hitet, a rossz igenis legyőzhető, legyőzendő körülöttünk, de önmagunkban is.

A közvetlen hangú, mégis elmélyült hangulatú estnek a Kaszinó nagyterme adott otthont.