Civil választmány alakult Nyugat-Bácskában

A Nyugat-bácskai Civil Szervezetek IV. Találkozóján a hatékonyabb munka érdekében létre hoztak egy koordinációs testületet, amelyben a régió településeit egy-egy személy képviseli. A Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztésért civil szervezet elnöke, Péter István arról számolt be, hogy a Bácskertes – Kupuszina, Szilágyi, Gombos és Bezdán által alapított szervezet igyekszik összefogni a környék polgári egyesületeit, és ezen a téren hamarosan jelentős haladás várható.

Immár biztos, hogy hamarosan központi irodát nyitunk Zomborban, ahol egy teljes munkaidőben foglalkoztatott fiatal szakember áll majd az egyesületek rendelkezésére, kezdve a jogi segítségtől az alapszabályok módosítása esetén, a pályázáson keresztül az elszámolásban nyújtható segítségig. Sajnos nem lehet minden faluban ilyen irodát működtetni, de azért kell létrehoznunk a civil választmányt, hogy az összehangolja a különböző programokat és projektumokat, s ezzel kiküszöbölje az üresjáratokat – mondta Péter István.

 

Az irodaalapítás tényét megerősítette Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, aki az MNT civil stratégiájának ismertetése során elmondta, hogy hét civil központot terveznek a Vajdaságban, ötöt a szórványban, kettőt a tömbben. Sikeres pályázásnak köszönhetően a zombori központ nyomban fölállhat, amint sikerült megtalálni azt a személyt, aki megfelelő tudással, ismeretekkel vezetheti majd azt.

– A hit és a lelkesedés természetesen nem kompenzálja a pénztelenséget, ezért azon kell igyekeznünk, hogy a központi irodákat ne pályázatokból, hanem állandó forrásból finanszírozzuk – emelte ki Zsoldos.

Pelt Ilona tartományi képviselő a civil szervezetek és az önkormányzatok közös pontjairól szólva bemutatta azokat az önkormányzati tisztségviselőket, akiket gondjaikkal a civilek közvetlenül megkereshetnek. Ezek Zomborban Csapó Judit és Szakács Csaba, valamint Pribilla Attila, Apatinban Péter István, Hódságon pedig Molnár Lídia, mindannyian a városi, illetve községi tanácsok tagjai.

Az elmúlt szombaton mintegy hatvan jelenlévő által megválasztott Nyugat-bácskai Civil Választmány tagjai: Topár István Bácsgyulafalváról-Telecskáról, Forgács Dénes Szilágyiról, Csíkos János Apatinból, Kocsis Attila Nemesmiliticsről, Vujević Dejan Bácskertesről – Kupuszináról, Rajcsányi Jolán Csonoplyáról, Szklenovszki Korina Doroszlóról, Várongi Borbála Bezdánból, Nemes István Gombosról és Győrfi Sándor Zomborból.

A Nyugat-bácskai Civil Szervezetek IV. Találkozója keretében három kisfilmet is levetítettek, amelyekkel fiatal alkotók mutatták be, milyennek látják szülőfalujukat, Bácskertest, Bácsfeketehegyet-Feketicset és Muzslyát.

Forrás: Magyar Szó