Készülőben a régiófejlesztési terv

A Dunatáj-Nyugat-Bácska Fejlesztéséért Egyesülés hétvégén megtartotta a Nyugat-Bácskai Magyar Vállalkozók I. Találkozóját, míg szeptemberben a civil szervezeteknek tartott hasonló konferenciát. A szervezet a helyi közösségek, a civil szervezetek és a vállalkozók segítségével készíti el a régió fejlesztési tervét. Jövőre Nyugat-Bácskában tartják meg a Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórumot.

– A Dunatáj civil szervezet felvállalta a térségfejlesztés feladatait Nyugat-Bácska többségében magyarlakta településein. Ahhoz, hogy ez hitelesen legyen elkészítve, három tényezőnek kell eleget tenni: az önkormányzatoknak, jelen esetben a helyi közösségeknek, a civil szféra véleményének és a vállalkozóknak. Ha összeáll ez a három tényező, akkor már hiteles térségfejlesztésről beszélhetünk – mondta Pelt Ilona, a civil szervezet titkára.

A helyi közösségek a civil szervezet megalakulásakor elfogadták annak célkitűzéseit, a helyi ember, a civil szervezetek és a vállalkozók előnyös helyzetbe hozását. Összegzésében a Dunatáj a helyi települések élhetőbbé tételét tartja fő feladatának, ecsetelte a civil szervezet titkára.

– A civil konferencia után is olyan visszajelzést kaptunk, hogy szükség van egy regionális térségfejlesztő szervezetre. A fiatalok csak úgy tudnak a falvakban maradni , ha azoknak regionális szerepe lesz. Ha a települések érdekeit össze tudjuk kötni és együtt tudunk gondolkodni akkor sokkal erősebbek leszünk, mint külön-külön. A nagy érdeklődésnek és a támogatásnak köszönhetően 2009 márciusában itt fogjuk megrendezni a Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórumot – tájékoztatott bennünket Pelt Ilona.

A régiófejlesztési szervezet nagy erővel dolgozik, tanulmányokat és összegzéseket készít, hogy a legrövidebb időn belül elkészíthessék a térségfejlesztési dokumentációt. A helyi közösségek, a civil szervezetek és a vállalkozók szükségleteit felmérve készíti el a Dunatáj az általuk képviselt falvak fejlesztési terveit, öt évre. A dokumentáció elkészítése után a szervezet újra nyílt vitára fogja hívni a települések képviselőit. A fiatalokat csak úgy lehet megtartani, ha konkrét célokat tűznek ki a falvak elé, szögezte le ismételten a titkár.

– A mai napon nyilvánvalóvá vállt, hogy a vállalkozóknak legalább annyira szüksége van a Dunatájra, mint a Dunatájnak a vállalkozókra – szögezte le a szombati konferencia eredményeit Pelt Ilona.

Puskás Ferenc,kúlai vállalkozó is szükségesnek ítélte a régiófejlesztési szervezetet. Mint említette, korábban a vállalkozásához pályázaton is nyert eszközöket, de azt is segítséggel készítették el.

- Keményen dolgozunk nap mint nap, nincs időnk mással foglalkozni, még pályázatokkal sem. Ezért van szükség egy ilyen összefogásra, hiszen így egymás között is hatékonyabb kapcsolatokat tudunk kiépíteni – nyilatkozta a vállalkozó.

dió, Magyar Szó, 2008. 11. 25.