Magyar nyelvből vizsgáztak a szerbek

Magyar nyelvtanfolyamot indított múlt év októberében a Dunatáj civil szervezet. A szervezőket is meglepte a várakozást messze felülmúló érdeklődés. Két csoportba harmincan iratkoztak be, s a lemorzsolódást követően közülük tizenhatan minap sikeresen vizsgáztak nyelvünk alapismeretéről.

Csíkos Éva tanárnő hatvan órát tartott, s ennek során Erdős József és Prileszky Csilla Halló, itt Magyarország! Című külföldieknek írt nyelvkönyvét dolgozta fel a részvevőkkel.

A tanfolyamot anyagilag a Szülőföld Alapítvány, terem biztosításával a Magyar Polgári Kszinó és a Velko Petrović gimnázium támogatta. A hallgatók havi 800 dinárral járultak hozzá a költségek viseléséhez.

A szóbeli és írásbeli részből álló vizsgát Tóth Teréz nyelvtanár, a kanizsai CNESA civil szervezet munkatársa vezette. Az eseményen jelen volt Buzás Hedvig, a CNESA vezetője.

Az eredmények ismertetésekor Tóth Teréz elmondta, mindenképp becsülendő, ha valaki az iskolai tanulás, illetve a munkahelyi és a családon belüli feladatok ellátása mellett idegen nyelv tanulására szánja magát. A vizsgaeredmények bizonyítják, a részvevők komolyan vették a tanulást, s megszerezték azt az alaptudást, amely továnbbfejleszthető.

Az oklevelet átnyújtó Péter István, a Dunatáj CSZ elnöke elmondta, Szerbiában ey volt az első magyar nyelvtanfolyam, amelynek sikerén felbuzdulva törekszenek majd a folytatás lehetővé tételére.

A részvevők közül többen kijelnetették, szívesen folytatnák a tanulást, azt is, hogy környezetükben akadnak érdeklődők, akik az alapoktól indulnának.

A sikeresen vizsgázók július 10- én egynapos tanulmányi kiránduláson vesznek részt Pécsett, ahol élő nyelvkörnyzetben lehetőség nyílik a bepillantásra a magyar kultúrába. A magyarországi Baranya-megye fővárosa az idén Essen mellett Európa kulturális fővárosa, s minden bizonnyal maradandó élménnyel szolgál a nyelvünket tanuló zomboriaknak, akik között akadt érettségiző, tanár, tisztviselő, vállalkozó, s nem utolsó sorban munkanélküli,a kinek talán épp a szomszéd, illetve a szomszédos ország nyelvének elsajátítása könnyíti meg a munkahelylelést.

F.C. Zs. Dunatáj, 2010. június 30.