Nyugat-bácskai magyar vállalkozók találkozója

Zomborban egész napos találkozót szervezett magyar vállalkozók számára a Dunatáj

A tanácskozáson mintegy 65 vállalkozó vett részt a nyugat-bácskai falvakból, de érkeztek érdeklődők Kúláról, Zomborból és Feketicsről is, tudtam meg Pelt Ilonától, tartományi képviselőtől, a Dunatáj titkárától.

A Dunatáj Egyesülés Nyugat- bácska Fejlesztéséért nevű civil szervezetet hét falu alapította, hogy megoldást találjanak a régió falvainak közös problémáira. A www.dunataj.eu weboldal

állítása szerint a Doroszlón nyílt központi iroda feladata, hogy informálja a falvak vezetőit, koordinálja a felnőttképzéseket, ill. segítséget nyújtson a pályázatírásban és -lebonyolításában.

A fent említett zombori találkozó célja egy olyan szakmai fórum létrehozása, ahol megvalósul a Nyugat-Bácskában tevékenykedő magyar vállalkozók összefogása, az egymás közötti kapcsolatok kiépítése és fejlesztése, valamint olyan információk és ismeretanyag átadása, amely elősegíti a vállalkozók fejlődését és az előnyösebb piaci pozíció kiharcolását.

A találkozót Péter István, a Dunatáj elnöke nyitotta meg, majd Varga Diósi Viola levezető elnök ismertette a programot. Olyan szakemberek előadását biztosították a kis- és középvállalkozók, ill. gazdák számára, akik tanáccsal, információkkal tudnak segíteni.

Első előadóként Fejsztámer Róbert, a Magyarkanizsai Községfejlesztési Információs Központ Igazgatója a Támogatási és hitellehetőségeket foglalta össze mikro-, kis és középvállalatok számára. Részletesen ismertette a pályázatok lehetőségeit. Elmondta, hogy Európai Uniós pályázatok esetén fontos a cégeknek együttműködni, egyedül nem tudnak EU-s pénzhez jutni. Részletesen elemezte a pályázatírás buktatóit is. A gazdasági szférában nincs hiánypótlási lehetőség. Ha a szükséglet és a projektötlet már megfogalmazódott, akkor vizsgálhatjuk meg a szóba jövő pályázati kiírásokat. Az információ ingyenes.

A 2008-as év alapján felsorolta, hol, kinél lehet majd pályázni a következő évben is. A pályázatkiírás szándéka szerint a pályázónak tudni kell, mit szeretne.

A Dunatáj a Magyarkanizsán működő Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ példáját követve ugyanúgy összefogni és segíteni szeretné az itt élő embereket, helyi vállalkozókat.

Dr. Kapás Ferenc, a NOS Szeged Kft. ügyvezető igazgatója a Lobbi és az érdekérvényesítés különböző formái c. előadásában a napi életről, célokról szólt, majd Bujdosné Lengyel Eszter -- K Change menedzsment-, EU projektmenedzsment-szakértő, gazdasági, irányítási, szervezési, vezetési szakközgazdász a problémákkal, szükségletekkel és fejlesztési célokkal foglalkozott az előadásában. Felhívta a figyelmet a felkészülésre, az EU-s előcsatlakozási alapok elfogadására és a partnerségre. Elmondta, hogy Magyarország sem volt felkészülve az EU-hoz való csatlakozásra, kész tervekre van szükség.

A szervezőket érdekli az emberek véleménye. A résztvevők egy értékelési lapot kaptak, amelyen kifejthetik a véleményüket arról, hogy mit találtak hasznosnak a konferencián.

A szünetben a beszélgetések során az emberekben már megfogalmazódott a felismerés, hogy összefogás és önerő nélkül semmit sem lehet elindítani. Erről számolt be Rekettye Róbert, az RR-export-import DOO cég igazgatója, ill. Lukácsevity Leonárd vállalkozó. Demeter István, a REXNORD képviselője pedig a találkozó lényegét azzal foglalta össze, hogy az elképzelés jó, az érdeklődés is nagy, de most már nekünk kell megszervezni szakterületenként, hogy a Dunatáj segítségével tűzzük ki a célokat, s tudjunk előrelépni.

Csé, Hét Nap, 2008.11.26.