A mi világunk írója

Herceg Jánosra emlékeztek Zomborban

Május 11-én a Dunatáj Egyesülés szervezésében Herceg János akadémikus író, műfordító születésének 114.  évfordulója alkalmából tartottak emlékezést a zombori Szent Rókus temetőben, az író síremlékénél.

Bordás Győző író, kritikus, szerkesztő mondott visszaemlékezést, amelyben egyebek mellett elhangzott:

„Miután ott bábáskodhattam az Iketánia, a Módosulasok és a Gogoland című regényeinek, továbbá a Múlandóság novellagyűjteménye, a Kitekintő és a Nyíló idő című esszékötetei, és a Medvecukor  ifjúságnak szóló könyvének megjelenésénél, továbbá az első, még 1937- ben írt regénye, a Tó mellett város újrakiadásánál, úgy érzem kellő rálátásom lett Herceg János munkásságára. Ennek alapján is állíthatom: Herceg János a legvajdaságibb írónk mindmáig. A mi világunk írója, aki szinte egyetemes érvénnyel jelenítette meg a szülőföldjének hagyományait, emberi alakjait, társadalmi átalakulását, örömeit, bánatait…"

L. Móger Tímea költő felolvasta Herceg János Programbeszéd az igazi békéről című versét.

Elhelyezte a sírnál a tisztelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a Dunatáj Egyesülés képviselete.

tra

Galéria