Közösségi szívvel, keresztényi alapértékek mentén

Szent Istvánra emlékeztek Zomborban és Apatinban

Augusztus 20- án délután Apatinban a Szent István szobornál tartottak koszorúzási ünnepséget.

Az államalapító királyhoz szóló imádság kíséretében elhelyezte az emlékezés virágait a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kabók Erika és Lennert M. Tímea, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Matin Hajnalka és Dubac Éva, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében Sutus Áron, a Dunatáj Egyesülés nevében Péter István, továbbá a helyiek képviselete.

A Dunatáj Egyesülés szervezésében, együttműködésben a nyugat-bácskai hagyományőrző és népművészeti csoportok, egyesületek képviselőivel szintén aznap, vasárnap megtartották a Szent István- napi Kenyérszentelő Ünnepséget Zomborban.

A program a Szent István templomban, misével, kenyérszentelővel kezdődött. A misét ft. Zélity Mihály bezdáni, ezüstmisés plébános celebrálta, nyugat-bácskai és vaskúti paptársai közreműködésével.

A szentmisét a ft. Drobina Gábor vezette kórus, valamint Orsovai Hedvig (ének) és Orsovai Endre (zongorakíséret), továbbá a népviseletes gyerekek, fiatalok közreműködése tette ünnepélyesebbé.

Az eseményen vendégként jelen voltak: dr. Nagy Dániel, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja, Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Dubacz Éva tartományi képviselő, Matin Hajnalka, Szabadka polgármesteri tanácsadója, Antonio Ratković, Zombor város polgármestere, Branimir Svorcan és Pribilla Attila, Zombor városi segédpolgármesterek, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint Zombor város, Apatin község és a Magyar Nemzeti Tanács képviselete.

Móger Tímea és Kanizsai Tamás műsorvezetők köszöntötték a közreműködő nyugat-bácskai települések: Bezdán, Csonoplya, Doroszló, Gombos, Kupuszina, Regőce, Őrszállás, Apatin, Szilágyi, Zombor, Monostorszeg népművészeti és egyéb csoportjainak képviselőit, a Lovagrendek tagjait.

A megyeháza erkélyén ünnepi köszöntőt mond Péter István, a Dunatáj elnöke. Beszédében hangsúlyozta a keresztényi és közösségi alapértékek megtartó erejét, buzdította a közösséget a minél több irányú összefogásra. 

A műsorban fellépett a gombosi József Attila Általános Iskola tanulója, Kovács Trisztán nagy tehetségű, ifjú énekes. Előadásában a Hazám, hazám című, az ünnepi alkalomhoz illő énekszámot hallhattuk. 

Ezúttal is egyedülálló hangulatot keltett és közösségi erőt sugárzott a hagyományőrző egyesületek, a fúvósok felvonulása meg a közös tánc a főutcán, a Szent György téren.

A szervezők a nap végén közös koccintásra hívták a jelenlévőket a Magyar Polgári Kaszinóba.

A nyugat-bácskai központi Szent István- ünnep támogatója Zombor város volt. 

tra 

Galéria